Νίκος Μιχαλόπουλος: «Η οπαδική βία είναι ένα θανατηφόρο μικρόβιο που πρέπει να εξαφανιστεί»

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022
Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσέρη για το ΡΑΔΙΟ ΕΝΑ του ΒΟΛΟΥ, την εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ και το magnesianews.

Ένα 19χρονο παιδί, ο Άλκης έφυγε από τη ζωή, μέσα στα αίματα, χτυπημένος από ανθρώπους που τον έβαλαν στο στόχαστρό του, επειδή υποστήριζε…τον Άρη! Ένα ακόμη τραγικό περιστατικό ωμής οπαδικής και τυφλής βίας που έρχεται να συνταράξει την ελληνική κοινωνία.
Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο πρωταθλητής ακοντισμού, εκπαιδευτικός και βραβευμένος συγγραφέας Νίκος Μιχαλόπουλος έκανε λόγο για εξοργιστικό περιστατικό και σημείωσε πως η παθογένεια αυτή εντοπίζεται στους κόλπους των πιο προβεβλημένων αθλημάτων, χαρακτηρίζοντάς τη, ως ένα θανατηφόρο μικρόβιο που πρέπει να εξαφανιστεί.
“Δεν είναι απλά τραγικό, είναι εξοργιστικό ο χαμός αυτού του παιδιού με αυτό τον τρόπο. Το γεγονός από μόνο του, αν το αντιμετωπίσουμε ως δολοφονική πράξη είναι μια εγκληματική πράξη και γι’ αυτή θα αποφανθούν οι δικαστές και οι Εισαγγελείς.

«Δεν είναι αυτός ο αθλητισμός,
δεν είναι οι αξίες του αθλητισμού»

Το δυσάρεστο είναι ότι αυτή η πράξη συνδέεται με τον αθλητισμό, όταν ακούς ότι για οπαδικές διαφορές, άλλο ένα νέο παιδί που δεν έχει προλάβει να ξεκινήσει τη ζωή του τη χάνει, με τόσο τραγικό τρόπο, αιμορραγώντας μόνος του σε ένα πεζοδρόμιο. Σίγουρα δεν είναι αυτός ο αθλητισμός, δεν είναι οι αξίες του αθλητισμού”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλόπουλος, πρωταθλητής επί χρόνια στον ακοντισμό.
Δυστυχώς, όπως σημείωσε, ο αθλητισμός όλα αυτά τα χρόνια και μετά από πολλά περιστατικά οπαδικής βίας, δεν έχει βρει τον τρόπο αυτές τις μαύρες σελίδες και τα μαύρα πατήματα που υπάρχουν γύρω του και μέσα του να τα εξαφανίσει. “Βλέπουμε ότι είναι και απόλυτα εντοπισμένα, ξέρουμε που είναι. Είναι εντοπισμένα στον χώρο του ποδοσφαίρου, είναι ο χώρος των πιο προβεβλημένων από τα ΜΜΕ αθλημάτων . Ίσως είναι και το μπάσκετ αλλά μέχρι εκεί.
Ίσως να πρέπει να πιάσουμε το νήμα και να δούμε γιατί γίνεται εκεί, μήπως υπάρχει ένας κόμπος που πρέπει να λύσουμε”, συμπλήρωσε.

Τι να εξηγήσεις στα παιδιά για τα
συρματοπλέγματα και τα κιγκλιδώματα;

Ο κ. Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε και σε ένα προσωπικό του βίωμα, καθώς τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία ως απεσταλμένος του Υπουργείου Παιδείας στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.
Τα παιδιά ιδίως μικρών ηλικιών ρωτούν γιατί κάτω από τα δύο πέταλα υπάρχουν συρματοπλέγματα και κιγκλιδώματα, που ξεχωρίζουν και δεν ταιριάζουν ούτε με την αισθητική του χώρου, ούτε με την αρχιτεκτονική του. “Πραγματικά πως να τους εξηγήσω ότι αυτά τα κλουβιά έχουν δημιουργηθεί για να κλείσουν μέσα τους οργανωμένους οπαδούς των ομάδων;
Που για να λέγονται οργανωμένοι σημαίνει ότι έχουν ονοματεπώνυμο, είναι γνωστοί γιατί παίρνουν κάποιες κάρτες, τα ειδικά εισιτήρια κι αντί αυτοί οι οργανωμένοι οπαδοί να είναι η κινητή διαφήμιση της κάθε ομάδας, είναι άνθρωποι που πρέπει να βρίσκονται πίσω από κλουβιά ακριβώς γιατί είναι επικίνδυνοι.
Κι αν είναι επικίνδυνοι στα πλαίσια ενός σταδίου και στη μικρή οικογένεια μιας ομάδας τι γίνεται όταν βγουν στην κοινωνία; Εάν δεν την έχουν την ευθύνη οι ίδιες οι ομάδες θα πρέπει κάποιος να τρίξει τα δόντια στις ίδιες τις ομάδες για να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κι αν οι ομάδες δεν καταφέρουν να το κάνουν αυτό και φαίνεται ότι δεν τα καταφέρνουν για λόγους που στο δικό μου το μυαλό δεν χωράνε, τότε πρέπει να έρθει η πολιτεία και να αναλάβει δράση”, υπογράμμισε ο ίδιος.

«Δεν μπορούμε να φοβόμαστε να πάρουμε
το παιδί μας στο Στάδιο να δούμε αθλητισμό»

Αναφέρθηκε σε και στη ριξηκέλευθη απόφαση που είχε λάβει πριν από δεκαετίες η πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ για να εξαλείψει τον οπαδισμό και τη βία στα γήπεδα, αποκλείοντας για πέντε χρόνια τις βρετανικές ομάδες να αγωνιστούν στο εξωτερικό.
“Αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη και πολύ γενναία απόφαση και άλλαξε το στάτους του βρετανικού ποδοσφαίρου. Δεν λέω ότι προτείνω αυτό… Αν έχουν οι ομάδες προτάσεις να τις ακούσουμε, όμως δεν μπορούμε να φοβόμαστε να πάρουμε το παιδί μας στο Στάδιο να δούμε αθλητισμό”, σχολίασε.
Μάλιστα ο κ. Μιχαλόπουλος συνέδεσε τα ιδεώδη του αθλητισμού με τη σημερινή εποχή, που λόγω της προβολής και των social media, αυτά έχουν διαστρεβλωθει.
“Όταν κάνεις μια πρόσκληση σε ένα παιδί να έρθει στον αθλητισμό και τα πιο προβεβλημένα αθλήματα δημιουργούν αυτή την αρνητική εικόνα, μέσα στα μυαλά των παιδιών γίνεται μία σύγχυση.
Κι αυτή η σύγχυση στην εποχή των social media και όλων αυτών των περίεργων προβολών ανθρώπων και προτύπων, που για μένα είναι πρότυπα προς αποφυγή, έρχεται και μπερδεύεται το θέμα του προτύπου στο μυαλό των παιδιών.
Όταν βομβαρδίζεις τα παιδιά με το χρήμα και το κέρδος δυστυχώς ανοίγεις την πόρτα να γίνουν πράγματα που υποκύπτουν εύκολα στο βωμό του κέρδους”, υποστήριξε ο κ. Μιχαλόπουλος φέρνοντας ως παράδειγμα το τένις που αντί για κύπελλα δίνονταν στους νικητές μια μεγάλη σε μέγεθος επιταγή με… πολλά μηδενικά.

«Πρέπει να βρει ξανά ο αθλητισμός τον ρομαντισμό του»

“Πρέπει να βρει ξανά ο αθλητισμός τον ρομαντισμό του. Ο Νέλσον Μαντέλα είχε πει ότι αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο γιατί μιλά στις καρδιές του, που άλλα παγκόσμια φαινόμενα, ούτε καν οι κυβερνήσεις των κρατών δεν μπορούν να το κάνουν. Πως θα τολμήσω να το πω αυτό, όταν ένα παιδί σκοτώθηκε για οπαδικές διαφορές;”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε πως υπάρχουν λύσεις για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, χρειάζεται όμως και γενναιότητα και από πλευράς κυβέρνησης, ώστε να μην εξετάζουν τα πολιτικά τους κόστη, τις σχέσεις με μεγάλες ΠΑΕ , τις χρηματοδοτήσεις ομοσπονδιών.
“Δεν μπορεί να θυσιάζονται ζωές μικρών παιδιών και της κοινωνίας που φοβάται εάν θα βγει ζωντανή. Τόσα χρόνια έχουμε δει ίδια και παρόμοια περιστατικά σε όλο τον κόσμο και προέρχονται από συγκεκριμένα αθλήματα. Εκεί υπάρχει ένα θανατηφόρο μικρόβιο που πρέπει να εξολοθρευτεί”, κατέληξε ο γνωστός συγγραφέας και πρωταθλητής.