Πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, μύθοι και πραγματικότητες.
Πολύς λόγος γίνεται για τις διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων, που γυμνάζονται συχνά, για τις ιδιαίτερες ανάγκες των σωμάτων τους, ώστε να μπορούν να αποδώσουν το μέγιστο ή ακόμα περισσότερο για την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής.
Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε, πως δεν μιλάμε για πρωταθλητές, αλλά για ανθρώπους, που γυμνάζονται για τον εαυτό τους, για την υγεία τους και για την ενέργειά τους και έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν και να επιδιώκουν το καλύτερο σε ένα προσωπικό πρόγραμμα, που δεν είναι απαραίτητο να οδηγεί σε διακρίσεις και μετάλλια.
Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολύ ανθρώπους, που γυμνάζονται με βάρη, είναι η λεγόμενημυϊκή υπερτροφία, δηλαδή η μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη του μυϊκού μας συστήματος.
Όλοι μας γνωρίζουμε, πως περισσότερο ανεπτυγμένο μυϊκό σύστημα σημαίνει λιγότερο σωματικό λίπος, αφού οι μύες είναι μηχανές, που τρέφονται με λίπος. Άρα όταν επικεντρωνόμαστε στην προπόνησή μας με βάρη, ουσιαστικά περιορίζουμε το λίπος στο σώμα μας, αφού αναπτύσσουμε τομυϊκό μας σύστημα. Πρέπει να γνωρίζουμε, πως το βασικό δομικό υλικό των μυών είναι οι πρωτεΐνες και αυτό σημαίνει, πως ένα διατροφικό πρόγραμμα εμπλουτισμένο σε πρωτεΐνες, δηλαδή κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια, ξηροί καρποί, σε συνεργασία με ένα προπονητικό πρόγραμμα βασισμένο σε ασκήσεις με βάρη μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή ανάπτυξη.
Αυτό όμως που δεν ξέρουν οι περισσότεροι και εκεί βρίσκεται ο σκόπελος της χρησιμοποίησης συμπληρωμάτων διατροφής είναι το γεγονός, πως ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να μεταβολίσει και να εκμεταλλευτεί περισσότερο από 1,2 έως 1,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Και για να το κάνουμε πιο απλό, ένας άνθρωπος βάρους 70 κιλών δεν μπορεί να αφομοιώσει μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης από 84 έως 126 γραμμάρια (1,2×70=84, 1,8×70=126), που σημαίνει, πως πέρα από το φαγητό μας συμπληρώματα πρωτεΐνης μας είναι περιττά και επί πλέον μπορεί να κουράσουν τον οργανισμό μας (απώλεια νερού, νεφρική λειτουργία).
Είναι σημαντικό να έχουμε κάνει ένα γεύμα 15 λεπτά πριν από την προπόνηση, έστω και μικρό, ώστε να μην αναγκαστεί ο οργανισμός μας να πάρει την ενέργειά του, καταναλώνοντας μυϊκό ιστό. Όπως επίσης είναι και πάρα πολύ σημαντικό να φάμε και πάλι ένα γεύμα μέσα σε 30 λεπτά από το τέλος της προπόνησης σε ποσοστό υδατάνθρακα-πρωτεΐνης 3 προς 1 (άπαχο γιαούρτι με βρώμη και ξηρούς καρπούς ή τοστ με βραστή γαλοπούλα και άπαχο τυρί), για να αναπληρώσουμε την γλυκόζη μας και να ξεκουράσουμε τους καταπονημένους μας μύες χωρίς να κινδυνέψουμε να τους κάψουμε.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε, πως τα ενεργειακά ποτά με ηλεκτρολύτες, που είναι τελευταία πολύ δημοφιλή, ακόμα και από ανθρώπους που δεν γυμνάζονται, δεν πρέπει να καταναλώνονται γρηγορότερα από 20 λεπτά κατά την διάρκεια της προπόνησης, για να προλάβουμε να τα απορροφήσουμε και φυσικά θα πρέπει να προσέχουμε την σύνθεσή τους, ώστε να μην ξεπερνάνε το 7% σε περιεκτικότητα υδατανθράκων, γιατί και παχαίνουν και θα πρέπει να τα αραιώνουμε νερό, κάτι που δεν κάνει σχεδόν κανένας.
Και μην ξεχνάτε: ένα ισορροπημένο ημερήσιο πλάνο διατροφής πρέπει να περιλαμβάνει 3 κύρια γεύματα, 3 ενδιάμεσα μικρότερα σε ποσοστά 50%-60% υδατάνθρακες, 15%-20% πρωτεΐνες, 25%-30% λίπος και φυσικά 3-5 λίτρα νερό.
Η γνώση φίλοι μου είναι δύναμη και σημαίνει καλύτερα αποτελέσματα στους στόχους του καθενός.
Καλή επιτυχία!!!
Και μην ξεχνάτε τα όρια τα βάζουμε εμείς στον εαυτό μας.
Nίκος Μιχαλόπουλος
Συγγραφέας Παιδικών βιβλίων Εκπαιδευτικός
Αθλητής-Μέλος του μεγαλύτερου αθλητικού και φιλανθρωπικού ιδρύματος στον κόσμο, του LAUREUS SPORT FOR GOOD FOUNDATION, που χρησιμοποιεί τον αθλητισμό ως μέσο για θετικές κοινωνικές αλλαγές.
Πηγή: www.aLaChef.gr