Νίκος Μιχαλόπουλος Διατροφή, Αθλητισμός, Τρόπος ζωής

Η υγεία μας είναι στα χέρια μας

Κατά καιρούς όλοι έχουμε ακούσει ή έχουμε επιχειρήσει να υπολογίσουμε τις θερμίδες, που πρέπει να καταναλώνουμε, ώστε να έχουμε το ιδανικό βάρος ή την ιδανική εικόνα για εμάς.
Αυτό όμως που πρέπει πρώτα απ΄όλα να καταλάβουμε είναι τι είναι ο μεταβολισμός και τι είναι ο μεταβολικός ρυθμός.
Μεταβολισμός είναι η ολική ποσότητα ενέργειας, που δαπανάται από τον οργανισμό.
Μεταβολικός ρυθμός είναι η ποσότητα ενέργειας που ξοδεύεται σε 24 ώρες.
Άρα, όπως καταλαβαίνετε, πιο πολύ πρέπει να μας ενδιαφέρει ο μεταβολικός ρυθμός, γιατί απλά κλείνει μέσα του τον τρόπο ζωής μας, που μπορεί να είναι διαφορετικός κατά περιόδους ή και από μέρα σε μέρα και γιατί φυσικά είναι κάτι, που μπορούμε να αλλάξουμε προς όφελός μας, όταν το αποφασίσουμε.
Ο βασικός μεταβολισμός είναι η ενέργεια που χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε στην ζωή και αποτελεί το 55-70% του συνολικού μεταβολισμού. Για να τον υπολογίσουμε αρκεί να εξισώσουμε τα κιλά του σωματικού μας βάρους μαζί του, αφού μία θερμίδα αντιστοιχεί σε κάθε κιλό σωματικού βάρους για τους άντρες και 0,95 της θερμίδας για κάθε κιλό σωματικού βάρους στις γυναίκες.
Δηλαδή ένας άντρας βάρους 80 κιλών έχει βασικό μεταβολισμό 80 θερμίδες (1×80=80) για κάθε ώρα της ημέρας, που σημαίνει 1920 θερμίδες για ένα 24ωρο (80×24=1920).
Αντίστοιχα μία γυναίκα βάρους 60 κιλών έχει βασικό μεταβολισμό 57 θερμίδες (0,95×60=57) για κάθε ώρα της ημέρας, που σημαίνει 1368 θερμίδες για ένα 24ωρο (57×24=1368).
H κάθε μορφή άσκησης και εργασίας ή αλλιώς ο τρόπος ζωής μας αποτελεί το 15-30% του συνολικού μεταβολισμού μας.
Για να το υπολογίσουμε πολλαπλασιάζουμε το σύνολο των θερμίδων του βασικού μεταβολισμού, που υπολογίσαμε μόλις παραπάνω, με συντελεστές, που αντιπροσωπεύουν τον τρόπο ζωής μας.
0,2 για καθιστική ζωή (εργασία σε γραφείο και φυσιολογική κίνηση).
0,4 για ελαφρά δραστηριότητα (εργασία και γυμναστήριο 2 φορές την εβδομάδα).
0,6 για μέτρια δραστηριότητα (εργασία και γυμναστήριο 4 φορές την εβδομάδα).
0,7 για πολύ έντονη δραστηριότητα (πρωταθλητισμός).
Άρα ο άντρας του παραδείγματός μας ξοδεύει επιπλέον την ημέρα 768 θερμίδες λόγω μέτριας δραστηριότητας (1920×0,4=768).
Tροφογενής θερμογένεση είναι η ενέργεια που ξοδεύουμε όταν τρώμε και αποτελεί το 10% του συνολικού μεταβολισμού μας, δηλαδή του αθροίσματος του βασικού μεταβολισμού και του τρόπου ζωής μας.
Στο παράδειγμά μας 1920+768=2688 θερμίδες σε 24 ώρες.
Άρα η τροφογενής θερμογένεση είναι ίση με 269 θερμίδες (2688×10%=268,8).
Συνεπώς το σύνολο των θερμίδων, που χρειάζεται ο άντρας του παραδείγματός μας είναι 2957 θερμίδες την ημέρα (2688+268,8=2956,8) για να παραμείνει στο ίδιο σωματικό βάρος.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ = ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ + ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ + ΤΡΟΦΟΓΕΝΗΣ ΘΕΡΜΟΓΕΝΕΣΗ.
Όπως καταλαβαίνετε το μόνο στοιχείο από τα τρία, που απαιτεί προσοχή για να το χαρακτηρίσουμε, είναι ο τρόπος ζωής μας και εκεί πρέπει να είμαστε αυστηροί, όχι μόνο για να έχουμε ένα σωστό αριθμητικό αποτέλεσμα, αλλά ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ!!!
Ο γονότυπός μας, δηλαδή τα χαρακτηριστικά με τα οποία γεννιόμαστε και είναι καταγεγραμμένα στο DNA μας, δεν αλλάζουνε.
Ο φαινότυπος όμως, δηλαδή το αποτέλεσμα του τρόπου ζωής μας είναι απόλυτα στο χέρι μας και αυτά είναι πραγματικά ευχάριστα νέα. Με απλά λόγια δηλαδή ένας άνθρωπος, που γεννιέται με προδιάθεση καρδιοπάθειας λόγω γονιδίων και κληρονομικότητας μπορεί να μην το πάθει ποτέ, αν τρώει σωστά και ασκείται. ΚΑΛΟ!!!

Nίκος Μιχαλόπουλος
Συγγραφέας Παιδικών βιβλίων Εκπαιδευτικός
Αθλητής-Μέλος του μεγαλύτερου αθλητικού και φιλανθρωπικού ιδρύματος στον κόσμο, του LAUREUS SPORT FOR GOOD FOUNDATION, που χρησιμοποιεί τον αθλητισμό ως μέσο για θετικές κοινωνικές αλλαγές.

Πηγή: www.aLaChef.gr